Държание като към добитък


Здравейте на всички!
Преди седмица бях в болница със сина ми и отвращението, отчаянието ми от безсилие, че нищо не мога да направя, унижението на което те подлагат и лекари и мед. сестри и санитарки направо ме срази. Е то бива, бива ама………
Та искам да попитам: ако реша да се оплача, то къде да го направя? Прочетох дадения линк по-горе за правата на пациента, но……? Дали писанията ми няма да останат напразни, изобщо ще накаже ли някой въпросната ”докторка” ? И какви трябва да бъдат аргументите за да бъде наказана?
Трябва ли следващия пък когато постъпвам в болница да си взимам и камерата или записващо у-во за да докажа що за лечение, отношение, държание като към добитък имат или както каза въпросната: ” Не съм длъжна тук да ви лекувам Сганта”.
Разбирам, че държавата няма пари за порутените болници (все едно са бомбардирани), за липсата на лекарства, апаратура и т.н., но трябва ли към болката на родителя (защото смятам, че няма нищо по-лошо от това детето да ти е болно) и мизерията, сред която те поставят, да се държат така с теб все едно си натрапник, нищожество, добитък, че си дошъл там да им разваляш ”рахатлъка”.
Не ми се е налагало преди да лежа в болница и Слава на Бога и не бях се сблъсквала с намръщените им муцуни. Когато раждах, бях в частна к-ка и добре, че съм го направила. Не мога да не отбележа факта, че държанието там е КОРЕННО различно, обстановката, професионализмът, та дори и храната.
Това наистина е един много значим момент за всяка жена .
Но уви……, посетих и държавните б-ци.
Та значи ли, че заплащането променя отношението? Нима сме толкова лицемерни и продажни? Ако въпросния по-горе д-р Христов му увеличат заплатата 3-кратно, ще стане ли той по-любезен или пак ще го притесняват “онея” в неподходящо време. Според мен не – той като си е катил и такав ще си е и с 2000 лв. заплата. „Вълкът козината си мени, но нравът не“
И защо след като толкова се оплакват, наистина не си сменят работата. Живеем в свят в който човек постоянно се насочва от една област в друга и то с цел пари, а като слушам на част от тях това е единствения проблем.
Искам да кажа, че между тях има и много добри лекари, като професионалисти и като хора и ми прави впечатление, че това са повече хора от старата генерация. Не знам какво е било здравеопазването тогава, защото съм била твърде малка за да бъда обективна, но със сигурност не е било такова като сега
Искам да БЛАГОДАРЯ на всички тези Лекари, които не те гледат нацупено, които не ги безпокоиш в неудобно за тях винаги време, които не те викат в частния си кабинет по няколко пъти с цел пари, които не са отегчени от работата си и т.н.

Деси

Реклами

16 коментара

 1. „Та значи ли, че заплащането променя отношението? Нима сме толкова лицемерни и продажни“ – ето отговорът, даден от Вас –
  „Когато раждах, бях в частна к-ка и добре, че съм го направила. Не мога да не отбележа факта, че държанието там е КОРЕННО различно, обстановката, професионализмът, та дори и храната…“ – Разбира се, че причината е само и единствено в ПАРИТЕ. Имаме пазарна икономика и всичко останало е на заден план. Това си е съвсем естествено. Приказките за хуманност, състрадателност и т.н. са много хубави, но всичко е за сметка на лекарите и сестрите. Впрочем имаше ли в частната болница, където раждахте някоя родилка от малцинствата, неосигурена, с чакащи на вратата 10-на роднини и купчина дечурлига ? Нека да пробва да постъпи за раждане подобна пациентка, да видите как нелюбезно и доста категорично ще бъде изритана.

 2. д-р Танев,

  Ромите, щом не са здр.осигурени, да не се приемат. Така, както не приемате всеки бг пациент с прекъснати здр.права, без да си ги възстанови или да плаща/т по официалната тарифа за здр.неосигурени граждани на РБ …

 3. Ами ако този неосигурен е тежко болен, върна го и умре кого ще съдят утре – Вас ли г-жо Бинева или мен? Какво да кажа на прокурора – да му покажа вашия постинг „д-р Танев, Ромите, щом не са здр.осигурени, да не се приемат.“ Дали ще ми свърши някаква работа? Или пък да го отпечатам на един голям лист и да го окача на входа на болницата „Неосигурени не приемаме по препоръка на г-жа Бинева“

 4. МЗ и вс.др.бг министерства,

  ЗАЩО ВИ Е СТРАХ ОТ РОМИТЕ, ЗАЩО ние да продължаваме да им плащаме сметките за ток,вода,здраве и т.н.,

  ЗАЩОТО ТЕ СЕ БУНТУВАТ, ЧЕ РБ ИМ НАРУШАВАЛА ПРАВАТА, А НАШИТЕ ПРАВА КЪДЕ СА ….?!?

 5. Уважаема г-жо Бинева, безкрайно бих бил любопитен да прочета мнението Ви след първия публикуван случай на умряло пред болницата цигане, родено от майка му на двора пред портала, щото докторите са отказали да приемат неосигурената му майка.

 6. Имаше един много хубав анекдот, подходящ за сегашното ни здравеопазване: един пациент отива при известен лекар, чиято такса е 100 лв на преглед. Лекарят го преглежда, предписва му лечение и като идва ред за плащане пациентът му казва, че има само 5 лева. Докторът се възмутил :
  -Защо идвате при мен, като не можете да си платите? Ценоразписът ми е на вратата.
  – Е, докторе, нали знаете, като стане въпрос за здраве, парите нямат значение!

 7. д-р Танев,

  дали сте така остроумен и с други пациенти със спрени здр.права, но не от мургавите ни братя, винаги ли прилагате Хипократовата клетва, не, на тях връчвате тарифите за неосигурени или в асансьора на 4 очи му ги цитирате….

  А иначе майката да си носи отговорността, все за 9 мес. би могла да събре пари за раждането, но нали са свикнали все други да им плащат сметките ! Жалкото е ,че деца го отнасят…!
  По-скоро се пробват да изнудват болницата…
  А ДАЛИ го е искала, защо не е абортирала, защото не и’ са се давали пари… Кое по ред и’ е това раждане… ?!

 8. Последният Немургав и Неосигурен, паднал пиян от велоспед за преглед и шев на рани плати на касата на болницата 65 лева. Не ви ли омръзна да цитирате тази Хипократова клетва, в нея никъде не пише, че лекарят лекува пациента за своя сметка. Не взимам пари от пациенти на ръка, това не е правилно. Също така не е правилно да лекувам безплатно пациенти като посочения по-горе. Ако не беше платил, нямаше да го лекувам.

  Проблемът е с тези пациенти, които са в тежко, опасно за живота състояние и са неосигурени. Лекуваш ги безплатно (хайде трудът на лекаря нищо не струва, нали), освен това лекарства, консумативи и т.н. си остават за сметка на болницата. През цялото време се чудиш как да накараш роднините им да им платят осигуровките. Някои се крият, други направо казват че нямат пари, че ние “сме длъжни да лекуваме безплатно, пишело го в конституцията” , “Ама какви са тези потребителски такси, нали вече му платихме осигуровките ?!!!” и т.н.

 9. д-р Танев,

  в РБ НЯМА такова нещо, като осъден лекар !

 10. ам, чи осъдете някой,uzasen

 11. ххх,

  не ви отива на титлата да сте толкова арогантен…

  и да се криете зад нищото като мижитурка ви е мн. удобно…

  Не забравяйте, че да паднеш от високо по-боли !

 12. Щом не мога да кажа друго,поне да Ви уведомя,че ние,лошите лекари, с нашите „големи“ заплати /осигуровки/ , ще отидем в частни фондове и Касата ще остане наистина за най-бедните,които вземат по 1 000 лв чисти и се осигуряват като селскостопански труженици-2,50 /месец или 7 лв -безработни.
  Коментирайте !
  Ако ме пусне администратора.

 13. ххх,

  тези ЛОШИ ЛЕКАРИ = ПРАВЕЩИ ГЕШКИ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ КАТО ЛЕКАРИ !!! НЕ СА И ЗА ЧАСТНИТЕ ФОНДОВЕ !!!

  ДАЙТЕ ВАШЕТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ЛОШ ЛЕКАР ?!?

 14. Уважаеми МН.Знаещ ХХХ,

  ако ти наистина си лекар,би трябвало да си достатъчно интелигентен , НО ще ти кажа единственото разумно и възможно решение на проблема: договорът (който се прави от лекари, при това ежегодно ) трябва да бъде направен по разумен начин така, че да може да се работи по него и да се спазва!
  Не мисля, че той е направен от някой малоумник и ви е натрапен насила. В случая чрез този пример вие ясно показвате основната тенденция в действията на здравната каса: да създава всевъзможни проблеми и неуредици с цел да има формални основания да отчита дейност и едновременно с това да плаща колкото се може по-малко!
  Така че лошият договор не е недоглеждане: той нарочно е направен така за да може хем да се отчита че касата гарантира добро здравеопазване, хем по възможност да не се дават пари (респективно да има вратички, които да дават правна възможност пациентът да бъде принуждаван да плаща много неща, а на практика касата да си отчита, че тя ги заплаща!). Това състояние на нещата обаче не е от вчера и този договор е подписан и от лекарите (при това лично от всеки!) значи вие сте дали съгласието си да работите по него. Питам се защо всички са така единодушни когато го подписват, а после изведнъж уж не го харесват?! Явно защото на всекиго допада идеята да има вратички, за да може да поиска пари той лично за в джоба си според случая, като критикува нескопосаните законови уредби, вместо да изпълнява стриктно един добър договор и това да му носи гарантиран, но фиксиран и не много голям доход! Да, спекулациите с човешкото здраве и живот са във всички случаи доходен бизнес и кой би се отказал от него?
  Така че накратко, не се дръще като малоумници, защото е неправдоподобно и не ви отива! Подписвайте разумни договори и ги изпълняваите! А ако някой пречи, потърсете помощта на широката общественост преди да подпишете договора, а не в последствие да се мотивирате, че го нарушавате както си искате защото е лош.
  Например защо след толкова години конфликти между вас и касата не беше обявено от лекарите поне веднъж, та хората да знаят, че касата им плаща само по един инфаркт, а останалите те трябва да си плащат, за да могат и те да изразят становище по въпроса, а всички знаем, че инфарктът се лекува по каса? Сигурно защото ти като съвестен лекар може да си готов да плащаш дори и глоби, но повечето ти колеги виждат в тази ситуация възможност за вземане на много пари на ръка от заможните пациенти, а бедните да умират, на кого му пука!
  Така че вие всички обвинявате касата в геноцид, но на практика много от вас активно участват и добре печелят от него! Иначе той щеше да е невъзможен!

 15. Г-жо Бинева, да не Ви отговоря до сега,при4ината бе,че едва сега прочетох изказвването Ви.
  Не ми се иска изобщо даже да говоря за Здравеопазване,ако не бяха Вашите, /на всички/, понякога необосновани нападки.Губи-делников ?1.Вие,ако си прочетете внимателно написаното, ще видите,че на места си п/воречите.
  2.И Вашият трудов договор не Ви харесва,но така е при повечето договори.В случая или подписваш с НЗОК или си търсиш др. работа.Напр. „ТАКСИ“.
  3.Лекарите биха предпочели индивидуални тр. договори,които би трябвало при това да са хиляди и да няма ни един.Щото ,очевадно не знаете ,че вече години няма нов НРД,а се въвежда стария в действие,с поправки, с разпореждане.Т.е.,напр. не подписан от БЛС.И тъй като НЗОК не може да сключи договор с БЛС само,как ще сключи хиляди.
  Ам,че лекарите са с много специалности и нещата така са преплетени,че това ,което харесва на А,не харесва на Б,а да не говоррим за д-р В.
  4.Ето напр. д-р Киров вчера сутрин каза-да се премахне 24 ч. разположение на лекарите.
  На Вас звънят ли Ви,когато си ядете десерта в 21ч да кажат -Иван има диария от снощи.
  В 03,че повръща от 3 дни.И мн. др. примери.
  Но за това разположение,колко им се плаща ?
  Вие искате ,когато лекарят върши някои неща в то-та,да държжи с 1 ръка напр. тоаалетна хартия,с др. телефона и да Ви отговаря.Ако не,–„не можем да го намерим“. Какво желаете,да Ви замирише на тоалетна ли ?
  Да,арогантен съм и ще бъда,ако не престанете с глупоститте.И не само Вие.
  Нищо лично.Съжаляваме за преживяното от Вас.Като осъдите Вашия гинеколог,ще си получите материалното обезщетение. Никой неможе да Ви върне останалото..Съжаляваме,това е.
  Нито искам повече да ми пишете,нито да ВИ отговарям.Ако си нямате работа в 2,27, РМ,кажете на работодателя Ви,да Ви създаде.
  А аз заминавам във Франция на работа . Вие оправете Българското Здравеопазване.
  И не ме помнете с лошо.

 16. ххх,

  нищо лично,
  но слу4аите, които описвате не са маловажни, като повръшане и разстройство от 3 дни !!!

  Аз си смених работата с по-ниско платена за сметка на личното ми време, за да не ощетявам семейството, Но хора разни !!!

  Като искате да си спите необезпокояван, ДА НЕ СТЕ СЕ ЗАХВАЩАЛИ. Но ние не сме виновни и не ни винете, защото не си поръчваме кога да се разболеем…

  От аг д-ра не искам нищо друго освен да си върши работата качествено ! И да не се повтаря С ДРУГИ такава срамна немърливост !

  Приятен ви път,
  И не ме помнете с лошо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: