Загубих баща си, заради отказано изследване


На баща ми, след редица лекарски грешки му поставиха диагноза: множество тумори в мозъка /разговорно казано/. Това след операция от тумор на дебело черво, операция от тумор на бял дроб. В Бургас го следи Георгакиев. Помня, че доста изследвания му правиха и нямаше разсейки. Да, ама човека го болеше глава. Помня, че молеше Георгакиев за скенер, но многократно му беше отказван. И хоп, след година-две дойде и страшната диагноза. А можеше просто да хванем навреме туморите. Но не! И ето всеки доктор онколог гледаше на баща ми, като на пътник.

Помня го как ме чакаше да се върна от Варна на терасата на дома ни. Чакаше ме, за да ми каже през сълзи, че умира. „Е, доктор Георгакиев, как спите нощем?“. Това се питам с години. Какво щеше да му коства този скенер, година по-рано?

Няма да забравя и как татко направи гърч. Вече беше на легло. Извикахме въпросният лекар, а той нахока майка ми. Това така било и по-лошо щяло да става. Защо го била извикала. Е, как защо? Нали е лекар! Колко трябва да си „лош“ за да се скараш на жената на онкоболен, че те е извикала и в очите да и кажеш, че с пътници не се занимаваш! Ей такива хора не бива да са лекари.

Хората с такива заболявания трябва да се уважават. Трябва не да ги третираме като пътници, а като най-смелите хора. Защото те се изправят пред най-страшното и имат сили да се борят с него. И не се борят само с болестта, а с лекуващите ги лекари и тяхното отношение, с безхаберието на държавата. Аз на това му казвам страшна битка. Да се бориш за собствения си живот, въпреки „усилията“ да ти бъде отнет.

Това до сега на глас не съм го казвала, защото много боли. Нямам сили да го кажа без да плача докато говоря. Загубих толкова близък, заради отказано изследване. Може би година и половина по-рано направен скенер щеше да го спаси. Но му беше отказан. Сега моето дете ме пита защо дядо Ники не слиза от звездичките. Как да му кажа, че един лекар си затвори очите за своят пациент и затова то сега няма дядо, а аз – баща.

Sesana

Реклами

32 коментара

 1. Профилактикта на заболяванията и с това по-бързото излекуване – на бг лекари хич не им е изгодно, тяхната цел е точно обратното …

 2. Лекуван за злокачествено заболяване на дебелото черво. След което за злокачествено заболяване на белия дроб-най -вероятно метастази , а сега и метастази в мозъка. И какво да се направи? Скенер ? за нищо. Случаят е напълно нелечим.,освен да му изпразнят главата от мозъка. И какво е това нахалство да си мислите ,че можете да безпокоите докторите по всяко време за каквото на вас ви се иска. Правилно е казал ,че не може нищо повече да се направи….

  • „““ И какво е това нахалство да си мислите ,че можете да безпокоите докторите по всяко време за каквото на вас ви се иска.?!““““
   Какъв странен пост?! ако му се бяха обадили да им купи две кисели млека, щях да разбера поста ви, но всъщност са го „обезпокоили“ за нещо свързано с работата му- негов пациент. Дали са преценили адекватно ситуацията в този момент и не се е налагало спешност това е един въпрос, реакцията на лекаря обаче е коренно различно нещо и тя би трябвало да НЕ зависи от трета страна. Той трябва сам за себе си да бъде достоен човек и лекар , носещ душа. След като това не е възможно и не желае да бъде безпокоен може да смени професията си- да стане таксиметров шофьор например, като не иска да го безпокоят се прибира, ляга и изключва телефона! То и грамотността на лекарите се изравни с тази на таскистите, така че са взаимнозаменяеми!!

 3. Съчувствам Ви за преживяната болка. Но дори и със скенерът няма да е можело да бъде спасен, а само агонията да бъде удължена. А на такива отговарящи „д-ри“ трябва да им кажа, че затова са следвали, за да могат човечно а обяснят и без да се зверят как стоят нещата, когато пациентът лаик не знае какво да прави…

 4. Неспасяем случаят е станал когато са се насочили към дебелото черво/като първоначален причинител/. Тумурът си е бил в главата му още тогава. Но едва ли силно главоболие и то постоянно е причина да се мисли за скенер. Айде да

 5. И докторе радвай се, че не си ми пред очите. От такива като тебе ми се повръща. Като си полагал оная клетва, сещаш ли се….айде преговори си думичките. Ама аз вече знам как да оправям такива като тебе. За 50 кинта правите чудеса и домашни посещения. Продажници загубени.

 6. Сега, за да не говоря на изуст. Малко факти. Заболяването на баща ми не протече за месец. Разстоянието във времето м/у първата операция и смърта му беше повече от 4 години. През това време той трябваше да бъде следен за метастази. И ако се появят да се премахнат. Докато е възможно оперативно лечение се дава шанс за нормален живот. Така! Ако доктор Георгакиев си беше прочел учебниците добре щеше да знае следното: About 25% of tumors elsewhere in the body metastasize to the brain.В превод Около 25% от туморите из тялото, дават метастази в мозъка. Та това в комбинация с упорито, ежедневно главоболие е достатъчен показател за скенер. Та да го повторя ли. Или стана ясно. Неспасяем случай баща ми стана благодарение на този доктор. Защото най – важната част от борбата с рака е именно проследяването. Не е гаранция, че нямаше да има и другаде метастази, но татко се справи с две операции и беше контактен, нормално живеещ, работещ човек. И четете ги тия учебници бе хора. Не е трудно.

 7. Яд ме е, че тогава нямах познанията, които имам сега.

 8. И като започнат да откриват метастазите в мозъка какво да правят!? ….започват да му отварят черепа през седмица за да ги премахват? Стига с тази хипократова клетва! повръща ни се вече от напомняне за нея само когато е в интерес на всички останали ,но не и на лекаря.

  • Ама ,като ти плащаха от нашите данъци за образованието -да ни лекуваш,а не да лежпериш и ни смяташ за ходещи портмонета.За баща ми 3 дни не успях да докарам невроложкатав Поморие да го прегледа и на 3 -я ден в шокова Бургас ни питат-как може да го държим с инсулт вкъщи толкова време. Голяма част от вас са шамани,които или са некадърни или не сте хора ,а говеда и не разбирате ,че продавате вашия труд ,като всички и любезност и съпричастност,професионализъм, отговорност и компетентност до край,защото ние всички ти плащаме от образованието до пенсията с нашите данъци и ако не ти харесва смени професията.

 9. Преживяемост от 4 години след операция за рак на дебелото черво е един изключително добър резултат. Този хирург когото плюеш си е свършил перфектно работата , но прости лаици като теб това немогат да го разберат. Каква вина има той , че след 4 години се появяват късните метастази!

 10. Нищо лошо не съм казала за хората провели операциите на баща ми. Евала им за това. Явно не си го прочел.
  Става въпрос единствено и само за човека, които трябваше да го наблюдава и така и не си свърши работата както трябва. Добре бе лекари сте. Следите за метастази. След оплаквания от главоболие и то постоянно /в рамките на две години/, и факта къде се намират обичайно метастазите не бихте ли направили един скенер. Ето питам ви като прост лаик /далеч си от истината по въпроса, но това е друга работа/. Аз за такива оплаквания бих го пуснала, но не. Просто и ясно. Бихте ли пуснали скенер на първата година от главоболието примерно?
  И др.Някой аз като си избирах професията много внимавах, ти спа ли някъде? Като не те кефи Хипократовата що си я положил? Ще ме прощаваш, но има професии, които изискват призвание, ако го нямаш по – добре не петни името…

 11. И какво като му се направи скенер? и какво като се установят метастазите? пак те питам какво ще му помогне това?…нищо ! и стига с тази хипократова клетва ! само това знаете…много ви се иска да ви бъдат лекарите като лични слуги винаги на разположение и бедни и по бедни ако може.Що се отнася до Хипократовата клетва що не я прочетеш за да си наясно за какво става въпрос. 50 години сме се клели единствено във вярност на любимата ти комунистическа партия и братския СССР…ясно ли тие?А ти що не зеведе близкия ти да му направиш скенер…пълно е с частни скенери в София?

 12. Винаги е някак си по-удобно лекарят да е винжвен за всичко, колега! Оставете я но мира тази госпожа. Нищо не може да се направи по нейния случай. Безнадежден е просто!

 13. За скенера не си прав. Ако е направен на време може би броят на метастазите нямаше да е такъв. За което съмм сигурна.
  Отделно преди 10 години достъпът до скенер не ставаше ей така. Иначе не би било проблем.
  Отделно не съм писала нищо за лични слуги мисля. Но е факт, че лекарите или част от тях се изживяват много сериозно, а не бива.
  Всяка оперативна намеса би дала поне година живот. Какво значи, колко пъти ще му отварят главата? Колкото е нужно. Защо въобще лекувате раково болни? Те нали и без друго са пътници.
  Да лекарска немърливост е. Да имам мнение на ваши колеги, за жалост не българи, че найстина е така. Даже го имам черно на бяло написано. Но не върви в съда. Ако вървеше докторът щете да изгърми отдавна. И то яко. Не съм човек, който ще остави нещата. Поради тази причина поисках мнение навън, на база всички документи и я получих. Законите тук обаче са друго нещо.

 14. Г-жо Терзиева,
  Медицината не е като четенето на женски списания. Недейте дава мнения по въпроси от които не ви е съдено да отбирате. Човешката глава не ви е консерва с цаца, че да я отваряте когато ви скимне и да режете в мозъка, все едно че е щафета шпеков салам. Ставате смешна. Пък и нивото на сайта и каузата му направо страда!

 15. До др.Христов. Прав сте. Нещата приключиха отдавна. Тук споделям преживяното. Не търся отговорност на никого. За себе си съм изяснила нещата с цената на много усилия. Споря просто защото съм убедена в правотата си и най – вече, защото имам и мнението на други специалисти.
  Изказала съм мнението си за точно определен ваш колега. Това не означава, че автоматично обобщавам лекарите в негово лице. НЕ. Много хора положиха грижи за баща ми. Но е факт, че заради един тяхната работа отиде по дяволите. Ако не бях сигурна, че е така нямаше да използвам имена, щях да се скрия зад анонимност. Е щом имам очи да се представя и да използвам и други имена, значи има причинна. Спирам до тук. Глупаво е да споря за тези неща с напълно незапознати със ситуацията хора.

  Казах каквото имах да казвам, но е грозно:
  1. ,освен да му изпразнят главата от мозъка.
  2. Стига с тази хипократова клетва! повръща ни се вече

  Кажете ми кое тук подсказва мнение на лекар. Чета човек, на които му е писнало, повръща му се и иска да изпразва хорските глави. На кого му се повръща? Виждам множествено число. После не се чудете защо има недоволство. Проблема е в отношението му. Умишлено не използвам множественото число. Поне съм се учила да го използвам на място.
  Та дотук. Съжалявам, че има и такива лекари. Съжалявам, че заради тях страда цялото съсловие. Но е факт. За себе си и за детето си вече съм намерила хора, лекари с главно Л. Радвам се, че ги има, защото дълго ги търсих.

 16. Скенерът не е виновен! Той само показва броя, големината и местоположението на метастазите в мозъка в дадения момент. След една седмица повторен ще покаже нарастването им и ако има новопоявили се и тях. Той не лекува и неможе да спре пазрастването им! Пълна лудост е да се твърди, че може да се отвори черепа и да се човърка в мозъка на най различни места за да се вадят метастази, както дълбоки така и повърхностни. Не обвинявай колегата! Не е виновен за нищо. Твоята ярост насочи към съдбата а не към доктора. Той е направил всичко за баща ти.Ако баща ти бе в Европа при докторите които сега ти дават акъл както се казва „след дъжд…“ щяха да го плануват за скенер след 1 година можеби…

 17. Хипократова клетва

  Можеш ли да посочиш къде е казано ,че трябва да ви лекуваме без пари, че можете да ни безпокоите по всяко време на денонощието, че носим отговорност ако резултатът от лечението не е добър, въпреки положеното старание и умение според силите на лекаря…? здравната услуга е равна на всяка друга и щом смятате да я ползвате без пари то и качеството ще е като за без пари!

  • ау грозно отвратително!!! Моли се самият ти или твоето семейство да не се разболеете , нещастнико….и вие сте смъртни и слаби хора в бедната ни малка страна…лошото качество идва от главата ти, не от парите… и на неграмотник като теб, който даже не може да пише правилно, не бих говорила даже на вие…

 18. Смятам да не пиша повече по темата. Но последният коментар и без друго не е по нея. Никъде не е казано, че очаквам да ме лекуват без пари. От дома ми излизат близо 100лв. месечно за здравни. Това къде отиват не е моя работа.
  Когато търся специалист, който не работи с касата си плащам. Не очаквам и денонощно да ме обслужват. И от никого не го искам.
  Ако зачетеш какво съм писала няма да видиш нищо от глупостите дето ги изписа.
  И сега се извинявам за това, което ще напиша но:
  Не виждам причина да ти търпя тона. Това, че си учил медицина, не те прави по – добър или умен от всеки. Не прави грешката да говориш така на хора, които не познаваш.
  И не на последно място, ако се отнасяш така с пациентите си, кой въобще желае да ти плаща?
  Ако нямаш коментари по темата по – добре замълчи. От полза ще е.

 19. Преди 5 години леля ми се разболя от рак на матката.Излекува се.След това се разболя от рак на дебелото черво,а лекаря в нашия град и каза просто че нищо неможе да се направи.Отидоха в столицата при някакъв виден хирург.Той и каза че ще я оправи ,за определена сума пари.И стана!Махнаха и дебелото черво.И досега е жива и здрава,но подтисната от всичко преживяно и казано.Защо един лекар може,а друг не?А даже и беше искал и пари.И то защо?За да и каже,че ще умре!Когато аз бях в болница,и незнаеха все още какво ми е,моята лекуваща лекарка се грижеше за мен,а през съботите и неделите попаднах на хора,които много не ги беше грижа.Докато аз не си намирах място от болка в главата.Болка ,която не бях имала никога в живота,онзи заместник се чудеше и незнаеше!А бях на 18 години.И сигурно затова сестрите бяха толкова мили с мен,защото бях най-малката пациентка там,заобиколена от хора претърпели инфаркти и инсулти.Защо едни могат,а други не?А когато майка ми получи пертонит,обиколихме 3 поликлиники и болници ,докато я приемат.Сега съм на 20 и ме е страх,ако се случи нещо с някой дали изобщо ще попаднем на Истински лекар!Аз обичам да помагам и съм мила.Бих станала лекар!Но ме е страх да не изгубя някой ,или да не направя грешка,защото незнам как ще го преживея. Затова не се и натискам.

 20. Трябва не 100 лв. цялото ти семейство, а по 100 лв на човек да се дава за здравни осигуровки. Така е дори и в западнала Македония. Защо гласувате за тези който ви обещават безплатно здравеопазване за жълти стотинки на месец ??? Защо гласувате за тези които ползват парите на здравната каса избори да правят. Щом семействата ви имат пари да карат по две коли, ще дават и за осигуровки и И ТО ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА, КОЕТО СЕГА СЕ ПЛАЩА. Знате ли какво е да си тръгваш от работа и да чакаш всяка секунда да ти позвънят, че някой опериран се е влошил. Знаете ли че, за нас няма почивен ден. Когато пациентът го боли, не се замисля дали ще те притесни-денем или нощем. Знаете ли че нямаме личен живот. Знаете ли че всеки ден чакаме някой да умре…и с това не се свиква. Знаете ли че след 10 години работа сме невротици. Знаете ли че на входа на всяка западна болница те спират и първо те питат „Кой плаща“. Независимо, колко си зле. И не те пускат, ако не покажеш, че можеш да платиш. Знаете ли че има лимит за всеки вид направление и те не стигат и за една десета от хората? И всяко следващо излиза от джоба ни. НИЩО НЕ ЗНАЕТЕ И НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ. Като искате европейска здравна услуга, ще плащате по европейски. И както при всяка услуга в магазин или учреждение-ПЪРВО ЩЕ ПЛАЩАТЕ ИСТИНСКИ ОСИГУРОВКИ, УСЛУГАТА ПОСЛЕ ЩЕ ПОЛУЧИТЕ . Залъка на децата си ли да отнемем, та на вас изследвания да осигурим. Дори и в страните от третия свят статута на лекаря не е зависил никога от жизнения стандарт на страната. И стига с тоя хуманизъм. Имаме го и винаги ще го имаме, но не когато ни слагате на ниво общаци. Хубаво плюете, само че каквото сами си направите, никой не може да ви го направи. Сърдете се на държавата, на идиотите, които сами си избирате да управляват. СЪРДЕТЕ СЕ НА СЕБЕ СИ .

  • до „d-r“ – ако наистина сте лекар, то би трябвало сам най-добре да се насочите към някой ваш колега, който да ви излекува (ако се поддавате на лечение) от безкрайната тъпотия течаща от устата ви.

 21. Dr., от такива като теб ми се повръща.
  А ти какво очакваше като ставаше доктор, да си тръгваш в 5, а в останалото време да си кюташ кротко вкъщи? Защо не стана чиновник? Искам да ти кажа, че заради такива като тебе хората се предават и престават да вярват. Баща ми е раково болен и добре, че не всички са такива, че отдавна нямаше да е между нас.
  Кой решава дали човека има шанс, мързеливия доктор, който не му се занимава в извън работно време или факта, че живота е за това да се живее и докато човека диша, значи е ЖИВ.

 22. dr,

  ТОВА е етиката ВИ : Лекари източвали бюджета през семейни фирми
  24 август 2009 / News.dir.bg
  Помощни средства и медицински изделия са били изписвани без получателят им да бъде прегледан и в много случаи без той да има нужда от тях…..

  жалката БГ РЕАЛНОСТ и после да не се 4удим кой ни краде , БЯЛАТА МАФИЯ=БЛС,МЗ….!

  ЕТО КЪДЕ НИ ОТИВАТ ПАРИТЕ ДРАГИ БЪЛГАРИ… !!!

 23. Българинът мрази неистово своите лекари! Чувството му за малоценност пред лекарите ет неизмеримо.Този кретен иска да го лекува безотказно беден лекар, който да му е на разположение безплатно по всяко време на денонощието….и по никакъв повод да НЕ ПЛАЩА!! Много добре лекували в ЕВРОПА?! отивайте тогава в ЕВРОПА!

 24. Doctor,
  Напълно съм съгласна с вас! Като много добре лекували в Европа там да отиват…аааа много им знае устата ама иначе като се разболят и веднага тичат при лекарите…хаха подмазвачи!!!!

 25. А сега да се върна към темата! Това,че лекуващия лекар не е искал да прати пациента на скенер не го прави виновен!!!!! Скенера не лекува рака!!!
  Не спорете моля ви,като си нямате и понятие от медицина!
  И да е отишъл нямало е да има ресултат-колко е бил болен пфф… Вие си мислите,че лекарите са златни рибки и че трябва да изпълняват всичко което пожелае пациента! Каквото и да е било направено е нямало смисъл…. ЛЕКАРЯ НЕ Е БИЛ ВИНОВЕН! ВИНЕТЕ СЪДБАТА!!!

 26. AKO VIE BQHTE ZAGUBILI,NQKOI VA6 BLIZAK PORADI BEZHABERIETO NA NQKOI XORA,DALI 6TQHTE DA MISLITE TAKA?VIE STE TAM ZA DA SI VAR6ITE RABOTATA,NE DA 4AKATE NQKOI DA VI MU6NE PARI POD MASATA,ZA DA MU OBARNETE VNIMANIE.AZ PODKREPQM MOMI4ETO,4E NE STE SI SVAR6ILI RABOTATA DO KRAI,A 6TOM E TAKA STE SI ZBARKALI PROFESIQTA.

 27. Знам какво е.Аз съм на 15 години и баща ми почина преди девет дена от инфаркт беше само на 37 години.Ако беше взел мерки нямаше да се стигне до това.Моите съболезнования.

 28. И моите,Бориславе,
  Не казваш,обвиняваш ли лекарите.
  колкото до отворилия темата,ще му кажа,че след толкова Ту на родителя му и да бяха направили скенер,пак нямаше да се оправи.Освен това ,това е мозък.Знаете ли какво е да е мозък и мозъчна операция.Майка ми също почина от разсейки 20г. след операция за Са маме.
  Гледайте напред и стига сте ревали като вдовици на чужд гроб.
  Скоро починаха двама гинеколози от ТУ в мозъка.И давамат имаха много пациенти от града и областта.Даже при колежката жена ми,дъщеря ми са ходили и си плащахме и чаках в колата под дъжда и т.н.,и за операцията на жена ми платихме стотарки, но не рева като вас.Казвал съм на нейни близки,когато имаха нужда от мен как е било,защото те се държаха също почти безобразно,макар,че когато съм имал право да си поискам това, което трябва те да ми платят,не съм го поисквал.Просто има такива хора,които …
  Айде,да не съм женен за сайта,пък и г-н Митев не ме одобрява.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: