Здравният портал на ЕС е достъпен вече и на български


Обща информация за „Здраве-ЕС“


Интернет порталът „Здраве-ЕС“ е официалният портал за обществено здраве на Европейския съюз, съдържащ богата и разнообразна информация за здравни въпроси и дейности в европейски и международен мащаб. Той се поддържа от Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители“ към Европейската комисия. Основната цел на този тематичен портал е да предостави лесен достъп на европейските граждани до подробни сведения за програмите и инициативите на ЕС за обществено здраве. Сайтът има за цел да помогне за изпълнение на целите на ЕС в тази област и се очаква да играе важна роля за оказване на влияние върху навиците, а от там и за постепенно подобряване на общественото здраве в 27-те страни от ЕС.

За кого е този портал


„Здраве-ЕС“ е за тези, които искат да бъдат информирани по здравни въпроси, и за тези, които искат да следят новините за политиките и решенията в областта на здравеопазването на европейско, национално и международно равнище. Порталът е предназнчен да бъде  източник на информация както за професионалисти, администрации, политици , така и за всички останали заинтересовани лица по въпроси в областта на здравеопазването. По тази причина той е достъпен за всички, в това число по-възрастни хора и хора с увреждания, тъй като спазва международните правила за достъпност. На потребителите експерти порталът предоставя достъп до статистически бази данни за общественото здраве.

Една от основните цели на портала е да убеди гражданите, че те също носят отговорност за подобряване на своето здраве, тъй като  Европейската комисия изхожда от идеята, че по-добрата осведоменост за дейностите и програмите на ЕС за обществено здраве ще помогне на хората да ги подкрепят и да допринасят за тях.
Освен връзките към важни нормативни актове и още много друга полезна информация, важна част от портала е възможността да се отправят запитвания до службите на ЕК, както и до съответните национални служби. Всеки може да се възползва да изпрати достъпния на страницата електронен формуляр за въпроси.
За нас остава да бъдем инициативни в ползването на тази услуга.
Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: