Ред за подаване на жалби при нарушаване правата на пациента


източник: РЦЗ Разград

Гражданите на Република България, в качеството им на „пациенти” имат право да се жалват при нарушаване на правата им от страна на лечебните заведения.

Пациентът, съответно неговият родител, настойник или попечител, или упълномощено от него лице има право да подава жалби и сигнали до Регионалния център по здравеопазване /РЦЗ/ – Разград при нарушаване на правата му или при спорове, свързани с медицинското обслужване. Регионалният център по здравеопазване в 7-дневен срок прави служебна проверка по жалбата или сигнала. При констатиране на административно нарушение проверяващият служител на РЦЗ съставя акт за установяване на административното нарушение, а директорът на РЦЗ издава наказателно постановление по реда на Закона за административните нарушения и наказания. При установяване на нарушения, наказуеми по реда на Закона за съсловните организации на лекарите и стоматолозите и Закона за здравното осигуряване, РЦЗ уведомява и изпраща жалбата на районните колегии на Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите и на Районната здравноосигурителна каса. В тридневен срок от приключване на проверката РЦЗ уведомява пациента за резултатите от проверката и за предприетите действия.

Когато лицето прецени, че има нарушаване на правата му като пациент от страна на лекари, стоматолози или лечебни заведения за болнична помощ, сключили договор с Националната здравноосигурителна каса, има право да подаде писмена жалба до Районната здравноосигурителна каса.

При нарушаване на правата на гражданите, свързани с етично-моралните взаимоотношения лекар-пациент или стоматолог-пациент, писмени оплаквания се изпращат до етичните комисии на Регионалните колегии на Български лекарски съюз и Съюза на стоматолозите.

Реклами

7 коментара

 1. проф. Даскалов и д-р Вера Киркова от неврологинчно отделение на болница Исул не стават за нищо.Проф. Даскалов превърна от началото на година тоделението е развлекателен детски парк пълна лудница хоас и безредица нищо никъде не се знае и не може да се намери не се лъжете да ходите в тази болница ТАМ САМО КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ СЕ ИЗТОЧВАТ НЯМА ДОКТОРИ ИМА СЧЕТОВОДИТЕЛИ КОИТО ДА СМЯТАТ.

 2. Липсата на проф. Стаменова е огромана за неврологичното отделение на Исул. Но ако искате не да се лекувате а да си лежите само и да се източват клинични пътеки уцелихте в десятката на точното място сте може и да се забавлявате с тези деца лекари безредица и хаос сътворена от новия ръководител проф. Даскалов.

 3. Здравейте,
  искам да подам сигнал за жалба за неправомерен отказ от плануван прием в ИСУЛ от професор Марин Даскалов,но не знам къде.
  Съпругът ми Иван Стефанов Атанасов на 28 г от гр.София се наблюдаваше от доцент Цачева, която му назначи ЕМГ а след това и ЯМР.При разчитане на ЯМР се счете, че е необходимо ликворно изследване илискващо хоспитализация.Доцент Цачева на 12.11.2010г. издаде направление за хоспитализация.Изчахаме около 30 минути професор Даскалов, (който през работно време имаше лекции) да се върне и да определи дата за постъпване в болница.
  Определената от него и записана дата за съпруга ми беше 30.11.2010г.
  На 30.11.2010г след около 30 минутно чакане пред приемния кабинет му беше отказан прием в болницата.Нямало свободни места……Самият професор му казал че не е спешен и насрочва нова дата-08.12….а дали тогава няма пак да има спешни негови близки и да се повтори днешната случка? Дали няма места защото не предлагаме пари. За мен планово хоспитализиране предполага,че има едно място запазено лично за теб и само при бедствени ситуации и извънредни спешни случаи могат да заемат мястото ти други хора.
  За мен този отказ е неправомерен и дълбоко в себе си мисля, че се касаеше за даване на пари….А ако бяхме от провинцията??? До кога хората в бели престилки ще имат нас хората даващи им не малките заплати- за маймуни?

 4. Uvagaemi kolega D-r Bonev imam podadena pismenna galba do direktora na UMBAL-PIROGOV s kopie do doc.POROMANSKI v koiato se galvam ot losho otnoshenie i le4enie v klin. po gnoino-septi4na hirurgia.Ve4e 20 dni niamam otgovor.Edva sega nau4ih za nazna4avaneto Vi za ;ombudsman;na PIROGOV.Molia za vashata energi4na namesa v protiven slu4ai shte bada prinuden da zanimavam mediite,kolkoto i da sam loyalen kam saslovieto.Vsi4ko ste razberete ot pismoto mi do direktora i prilogenata epikriza. s uvagenie D-r Ivan Badev plovdiv ui.Malgara 7-b tel;0878221342

 5. Здравейте бих искал да се оплача от лекар (стоматолог) в община царево име д-р Стоичин Николов Начев и д-р Златка Иванова Паскова.Вчера отидох при д-р Паскова да ми извади зъб от които ми е останал само корена тя ми би две упойки и те не ме хванаха и тя каза4е нищо неможе да направи повече,след това отидох при други две лекарки които ми казаха при жени да не ходя,само мъже могат да ми изкарат зъба. днес на 19.2 2011г. отидох при д-р Начев той ми погледна забът и ми каза че ако не ме боли няма да го вади защото няма смисъл (МОЖЕ ДА НЕ ГО ВАДЯ 15 ГОДИНИ НИЩО НЯМАЛО ДА МИ СТАНЕ) а забът ми го разделиха на две предния ден и в момента мога да молуча някое заболяване коеро може да се услужни много.И Начев ми каза че няма да ми го извади. (той докато ме преглеждаше във коридора и пушеше цигара влезе в кабинета имаше пациент на стола и тои му бръкна в устата с мрасните си ръце) искам този никога да не работи като лекър защото не става за нищо.

 6. Здравейте,искам да се оплача от хирург-стоматолог Д-р Иванова,в гр.Мездра.Случаят е следния.Става въпрос за съпруга ми.На 24.02 .11,отива при въпросната лекарка за операция на мъдрец,за който мъдрец не се наеха и във Враца,3 ч.резане и натискане с длетото,тя решава че не може да направи нищо и го кара с влака да тръгне до София,какво е това отношение на лекър към пациент,с рана и упойка да ходи да се спасява,това не е единствения случай в неината практика,не би трябвало да работи като стоматолог,благодаря на екипа в Медицинска академия за бързата намеса

 7. Здравейте, моето оплакване е от Спешна помощ гр.Кубрат, обл.Разград. Тази сутрин в 3.15ч бяхме със съпруга ми пред спешна помощ, но навсякъде беше заключено, позвъних няколко пъти на звънеца, но нямаше кой да ми отвори. Въпроса ми е защо изобщо има спешна помощ, след като един път ще ми се наложи да им ползвам услугите и да няма кой да ми окаже първа помощ. Единственото ми обяснение е че явно са заспали много дълбоко и не сме успяли да ги събудим. Предлагам да закрият спешен център гр.Кубрат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: